vrijdag 1 maart 2013

OmArm de actualiteit

In de krant Het Laatste Nieuws lazen we maandag het artikel ‘Perfect eetbare schotels weggooien is een schande’ in verband met de heisa rond paardenvlees dat steeds vaker opduikt in verschillende producten. 

De Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Dirk Niebel, stelde voor de verwijderde producten die paardenvlees bevatten, uit te delen aan mensen in armoede. In België doet Monique Verdickt, de voorzitster van de liefdadigheidsorganisatie Moeders voor Moeders vzw, dezelfde oproep. "Het is een schande dat perfect eetbare maaltijden weggegooid worden. Wat is er mis met die producten? Hoelang eten we al paardenvlees zonder dat te weten? Niemand is er ziek van geworden. Ik begrijp niet waarom dat voedsel de vuilnisbak in moet.” 

De ketens Picard, Albert Heijn en Lidl hebben ook in ons land al producten met paardenvlees teruggeroepen. Afgelopen week volgde ook Iglo door acht verschillende bereide maaltijden uit de rekken te halen. Het bedrijf zal alle producten vernietigen, hoewel de consumptie ervan geen gevaar voor de gezondheid inhoudt. “Dat is nu eenmaal de voorgeschreven procedure. Alle maaltijden gaan recht de vuilnisbak in. We vinden het belangrijk dat onze consument weet wat hij eet, en dat er dus geen onduidelijkheid bestaat over wat er op de markt circuleert. Bovendien is het te gek voor woorden om producten die niet goed genoeg meer zijn voor onze klanten wel aan te bieden aan minderbedeelden. Dat is gewoonweg respectloos”, zegt Iglo-woordvoerder Bram Smets. Monique Verdickt vindt dit echter een schande. 
“Als je honger lijdt, ben je blij met alles wat je krijgt. Die maaltijden zijn perfect gezond. Mocht Iglo zich toch nog bedenken, ontvang ik de pakketten graag met open armen.” 
De meningen omtrent dit onderwerp zijn duidelijk verdeeld. Wij kunnen ons vinden in beide ideeën. Langs de ene kant heeft iedereen, ongeacht zijn financiële situatie, recht op een eerlijke communicatie rond de inhoud van voedingswaren. Langs de andere kant wordt er perfect gezond voedsel weggegooid, dat door vele mensen tot nu toe of nog steeds gesmaakt wordt. Wij zijn van mening dat de armoedeorganisaties de keuze moeten krijgen om dit voedsel aan te bieden. De personen in armoede kunnen zo immers zelf beslissen of ze het voedsel aannemen of niet. 

De uitspraak van mevrouw Verdickt: “Als je honger lijdt, ben je blij met alles wat je krijgt” lijkt ons eerder oppervlakkig. Alsof een persoon in armoede opeens alles lekker of smakelijk vindt nu hij in een lastige financiële situatie zit…

Team

1 opmerking:

  1. Ik denk dat idd heel veel mensen blij zouden zijn met die maaltijden van Iglo of van de Lidl of van welk ander merk. Het zou een welkome afwisseling zijn op het bestaande assortiment van het voedselpakket. Het voedselpakket zou een aanvulling moeten zijn op je aankopen, maar ik merk dat steeds meer mensen hier echt mee moeten (over)leven. En als men er een plakkertje opplakt met bvb: kan mogelijk paardevlees bevatten, is er toch niks mis mee. Wat een verspilling, ze zullen er nog op terugkomen want het wordt er voorlopig niet beter op.

    BeantwoordenVerwijderen